1 mesaj • 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

11 Eylül - 28 Şubat İnfazcıları

Mesajgönderen feyruz tarih Cmt May 16, 2009 8:05 am

Resim

11 Eylül - 28 Şubat İnfazcıları
11 Eylül sonrası ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde “Müslüman avları” başlatıldı.

Syrıana, Babil, Bombacı filmlerini seyredenler için arşive alınacak bir “Amerikanın II. Keşfi” türünden bir film. Olayı Amerika kendini sorguluyor, diye yorumlarsak Yargısız İnfaz'ın alt metnini okuyamayız. Ağlayamayız. Anlayamayız. Daima korku ile yaşarız! Çünkü bizler Dünya Ticaret Merkezi'ni havaya uçuranlarla aynı dindeniz! Öyle dediler ve ekran karşısında sus pus oturmamızı sağladılar. Kurdukları partilere oy verecektik ya da elimize tutuşturdukları fünyeyi patlatacaktık. Diğer şıkları düşünmemiz de yasaktı.

Dünya'nın global bir köy olduğuna inanıyorsanız, yargısız İnfaz adlı film yüreğinize oturacaktır. Hoş, dünya global bir köy değil, ulusal aşiretler arası köşe kapmaca oynana, ekonomik üstünlük ve gerilik yurdu diyorsanız; daha çok canınız yanacaktır.

11 Eylül sonrası ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde “Müslüman avları” başlatıldı. Bir bakıma 28 Şubat sürecinde kıl ve başörtüsü avına çıkan rektörler gibi; havalimanları, gümrükler, Pakistan ya da Ortadoğu uyrukluların olduğu mahallelerde insanlar elbiselerinden, eşgallerinden huylanır oldular. Bu yayılan korku aslında faşizmin gevurcasından başka bir şey değildir.

Müslümanın En Asimile Olanından Bile Kork

“Yargısız İnfaz” da, yönetmen Gavın Hood bir nevi öz-eleştiri yapıyor: Ya, terörist zannettiklerimiz masumsa? demeye getiriyor sözü. Mısır asıllı Enver İbrahimî, 19 yıldır Amerika'da yaşayan bir kimya mühendisidir. Yıllık geliri 200000 $ civarında olan İbrahimî bir Amerikan vatandaşı ile evli olmasına rağmen Amerikan vatandaşlığına geçmemiş ve yeşil kartla yerleşim sağlamıştır. Şüphelerin üzerine çekilmesine sebep bu değildir. Güney Afrika'da bir sempozyuma katılmış ve geri dönüşü sırasında telefonu bilinmeyen bir numaradan aranmıştır. Bu bilinmeyen numara ile yaklaşık bir yıldır görüştüğü FBI kayıtlarında vardır ama, İbrahimî bu görüşmeleri yapmamıştır. Aksilik ise, İnterpol'ün aradığı, El-Kaide'nin üst düzey bir yöneticisi tarafından aranmıştır defalarca. Yani, İbrahimî hariç cümle alem bilmektedir telefon görüşmesini!
Her ne olduysa, Kuzey Afrika'da bir yerlerde bir bomba patlar İbrahimî'nin uçağa bindiği saatlerde. O bombanın patlatılmasını güya İbrahimî ayarlamış, bombanın daha güçlü bir patlayıcıyla donatılmasında aktif rol oynamıştır. Tabi bundan da haberi yoktur. Haberi olmasına gerek yoktur, çünkü o bir Müslüman, Mısırlı, kimya uzmanı, Amerika'da ama Amerikan vatandaşı değil, üstüne üstlük bir yıldır telefonuyla birileri terörist eylemleri konuşmaktadır. Uçak Chicago'ya iner inmez İbrahimî “alınır”. Sahne, Guantanamo kadar kirlidir artık.

Bundan sonrası CIA görevlisi Dougles'in işidir. Amerikan'ın “etik” yüzü olarak karşımıza çıkan genç aktör Jake Gyllenhaaldir.

Bu arada ”yargısız infaz” a giden yolu açan başkan ise Bill Clinton ki “rendition” yasasını senatodan “ulusal çıkarlar” için geçirtmiş başkan olarak çıkıyor karşımıza. Demokratları bu kadar faşizan-demokrat bilmezdim.

Film, ülkemizde “Bir müslümanın kaderi” alt başlığıyla vizyona girmiş ki hem piyasa yapma hem de içerik açısında tam örtüşmüş.

Filmden bana kalan ne: Korktum! Valla bir daha bomba patlatmayacağım! Hatta, ne derseniz ben oyum! Öyle ya “büyük birader her şeyi görüyor!”

Aşık olamadığımızı, intihar için, intikam için yaşadığımızı, kaba zevklerimizi, en uysalımızda bile uyuyan bir teröristi gören gözler… Evet, Müslümanların ölümü ucuz o gözlerde!

İktidar tehlikelidir. İstediğine suç, istediğine şan-şöhret, istemediğine ise yargısız infaz ve iftira verebilir. Ancak, haksızlığa uğrayan mazlumun bir öfkesi olduğunu da tarih unutanlara daima hatırlatır.

Bu filmi “potansiyel terörist” olarak görülen cümle alem seyretmeli. Vay ben duymadım, vay ben bilmiyordum, demek sizi kurtarmaz. Hele de ABD ya da benzeri bir ülkede işiniz varsa, gitmeden mutlaka seyredin.

http://www.newline.com/properties/rendition.html

Mansur Yılmaz
Kullanıcı avatarı
feyruz
Yönetici
Yönetici

Dön Sinema Sanatı

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

RocketTheme Joomla Templates