1 mesaj • 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Genç Yazarlar Köşkte...

Mesajgönderen feyruz tarih Cmt May 16, 2009 8:13 am

"Genç yazarlar" köşkte!
Cumhurbaşkanlığı köşküne 18 yazar davet edildi geçen pazar günü. Bu nasıl oldu, neler oldu derken dedik ki iyi oldu...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya'ya çıkması ile değişen bir anlayış vardı biliyorsunuz. Çankaya Sofrası'nın tekrar kurulması. Cumhurbaşkanımız önce bilim adamlarına açtı Köşk'ü sonra da edebiyat ve sanat adamlarına. En son Köşk'e çıkanlar genç edebiyatçılar oldu. 3 Mayıs 2009 tarihinde saat: 11.00'de Köşk'ün havasını soluyanlar kimler miydi? Aklınıza mukayyet olun. Çünkü tam bir Türkiye manzarası esas alınmış davetiyede. "Bunlar da mı, vay be", diyeceğiniz isimler de var aralarında, "İnanmam, o kesinlikle gitmez, gitmemiştir", diyeceğiniz kişiler de. Sayalım:
Rasim Özdenören, Mehmet Aycı, Osman Özbahçe, Hakan Arslanbenzer, D. Mehmed Doğan, İbrahim Ulvi Yavuz, Mehmet Can Doğan, Yakup Deliömeroğlu, Ali Cengizkan, Hüseyin Atabaş, Abdullah Satoğlu, Abdulkadir Budak, Mustafa Şerif Onaran, Feyzi Halıcı, Necip Tosun, Muhsin Macit, Ali Akbaş, Prof. Dr. Vahit Bıçak.

Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun; gördüklerinizi anlatın dedim katılan arkadaşlara. İki ketum kişiden şu bilgileri aldım: Köşke çıkan arkadaşlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşememiş devletin yoğun işlerinden dolayı. Köşke davet eden Genel Sekreter Prof.Dr. Mustafa İsen ev sahipliği yapmış yazarlarımıza. Bir kahvaltı çevresinde gerçekleşen sohbet Köşk gezisiyle devam etmiş. Sayın İsen misafirlerine Köşkü, tarihini, florasını, kuşlarını, tilkilerini anlatmış. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Köşkün edebiyatçılara açık olduğunu, Atatürk'ten sonra, edebiyatçı Genel Sekreterler de olmasına rağmen bu geleneğin sürmediğini ve bu geleneği yeniden başlattıklarını anlatmış..bu arada katılanlar da tabii olarak kendisini tanıtmış veya anlatmış.

Kim neye kızmış?

Bir anekdot. Feyzi Halıcı, sohbet esnasında “Varlık' dergisine kızdığım için Çağrı'yı çıkardığını söyleyince bombayı akan Arslanbenzer patlatmış ve diğer dergilere kızdığım için ben de Fayrap'ı çıkardım, demiş. Mehmet Can Doğan ve Hakan Arslanbenzer dışında herkes resmi olduğu Köşk'te D. Mehmet Doğan kendisini tanıtırken burada iki tane “Doğan” var, beni Mehmet Can Doğan'la karıştırmayın esprisini yapmış. E, adettendir, giderken eli boş gidilmez. Osman Özbahçe Karagöz cildlerini hediye götürmüş Cumhurbaşkanlığına şairimiz Mehmet Aycı da kitaplarını imzalamış Cumhurbaşkanımıza.

Köşkte genç yazarları kim takip ediyor?

Nasıl bulmuşlar sizi böyle, bu kadar farklı yaş ve isimleri, dedim gizli özneye. Orasını biz de keşfedemedik dedi, arkadaş. Yazarlar Birliği "biz isim vermedik, bizden böyle bir talep gelmedi" demiş. Diğer kuruluşlar da öyle. Bu, gençler için tabii ki güzel bir şey. Demek ki onları tanıyan, bilen birileri var Köşk'te. Sizce bu kim olabilir? Tabii ki “Acıyı Bal Eylemek” yazarı Genel Sekreter Mustafa İsen'dir o arif kişi.

Hatırlarsınız rahmetli Fethi Gemuhluoğlu, Özel Kalem Müdürü olarak Maarif Bakanı'ndan daha güzel, asil ve kalıcı işler yapmıştı ve bundan dolayı Bakan'ından daha ünlü idi. Şimdi devletin birçok yerine yeni Fethi Gemuhluoğullları lazım. Bu gelenekten su içmiş biri olarak Sayın Mustafa İsen inşallah sadece Çankaya Sofrasını değil Has Haciplik makamına da yeni bir kimlik ve hayat kazandıracak. Bu teşebbüslerden çıkacak sonuçlardan biri de bu.

Köşke kütüphane lazım!

Unutmadan söyleyeyim, arkadaşlar Çankaya Köşkü'nde mükellef bir kütüphane olmadığını söylediler.

Sanırım Atatürk bu ihtiyacını Çankaya Sofrası kurarak, Yahya Kemalleri, Falih Rıfkıları, Yakup Kadrileri etrafında toplayarak gideriyordu. Ondan sonra gelenler ne yaptılar peki? Türkiye'nin bu hazin ve sıkıntılı günlere gelmesiyle külliyetli kütüphanesinin olmaması arasında sıkı bir ilişki var bana göre. Köşke çıkanlar nasıl olsa en yüksek tepedeyim, ne yapayım kitabı, bilgiyi, sanatı, kültürü, şiiri, romanı, hikayeyi diye düşünmüş olmalı.

Bir kültür adamı olarak Mustafa İsen buna da çare olacaktır umarım.

Evet, Çankaya Sofrası'na oturanlardan öğrendiklerim bunlar. E, arkadaşlar, yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, daha başka neler oldu, neler gördünüz ve hissettiniz, haydi anlatın bakalım?

Kamil Yeşil bildirdi!
Kullanıcı avatarı
feyruz
Yönetici
Yönetici

Dön Yazarlar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

RocketTheme Joomla Templates